Børnefødder

Her kan du læse lidt nyttig information og vejledning om børnefødder i forbindelse med køb af børnesko.

De første sko

Barnet føler selv, når tiden er inde til at lære at gå. Man skal ikke fremskynde dette tidspunkt. Barnets fødder og muskler skal være tilstrækkeligt udviklede. Når de er det, vil barnet af sig selv lære at gå. Det sker gerne i 10-15 måneders alderen.

Før den tid er det ikke nødvendigt at give barnet fodtøj på. Barnet lærer ikke at gå hurtigere ved at give det sko på – ofte hæmmer det kun.

Det er dog en god ide at give en blød pre-walker, som har en helt blød hælkappe og ingen rigtig sål – bare en blød bund med gummipunkter under, så barnet ikke glider, når det forsøger at rejse sig op ad ting og eksempelvis prøver at gå rundt om sofabordet.

Når barnet kan gå 5-10 skridt helt alene, kan man begynde at tænke på den første rigtige sko.

Det er vigtigt, at skoen sidder godt fast på foden. Den må ikke “slubre” bagtil og over vristen, når barnet går. Skoens åbning skal slutte til foden, så den støttes af skoens sider, og en fast hælkappe skal styre foden under gang. Sålerne skal være bløde og bøjelige, så de følger fodens bevægelser, og lader fodens muskler arbejde rigtigt under gang. Skoen naturligvis havde den rigtige længde, bredde og tåhøjde.

Derudover vil det være en god ide at vælge en sko med snøre som den første sko, da denne kan snøres, så den præcis tilpasses barnets fod.

Den rigtige størrelse

Børnefødder vokser hurtigt og i ryk, og en barnefod vokser omkring:

1-2 års alderen omkring 2 cm om året
2-3 års alderen omkring 1,5 cm om året.

Herefter vokser barnets fod omkring 1 cm om året frem til 15 års alderen.

1,5 cm svarer til ca. 2 skonumre.

Da foden vokser i ryk – helt op til 1,5 cm på et halvt år, er det vigtigt at få målt foden med jævne mellemrum.

Som udgangspunkt skal det nye fodtøj være 1,5 cm længere end foden, men dette betyder ikke, at alt fodtøj kan sælges med 1,5 cm i voksetillæg, da der her også tages hensyn til alder, skotype og model.

I de 1,5 cm er indregnet ca. 5 mm i rutsjetillæg, og skonæsens runding tager ca. 3 mm, så voksetillægget vil reelt kun være ca. 7 mm.

Gode råd

Børns fødder kan afgive op til 2-3 spiseskefulde sved om dagen, og det er derfor vigtigt at skifte sko indimellem, så skoen får mulighed for at blive gennemtør.

Vi bliver tit spurgt i butikken, om børnenes fodtøj kan gå i arv?

Alle fødder er forskellige, og skoene bliver trådt i facon efter den, der har brugt dem, hvilket vil sige, at det primære fodtøj ikke kan gå i arv.

Man kan selvfølgelig gøre undtagelser ved finere sko, som måske kun er brugt enkelte gange.

Det er vigtigt, at pleje børnenes sko med imprægnering og skocreme, da skindet har brug for beskyttelse mod fugt og dagligt slid. Skindet bliver ikke vandtæt, men mere vandafvisende og mindre modtagelig for snavs og pletter og dermed holder man skoene pæne meget længere.

Hvis der skulle være spørgsmål, er I selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os pr. mail eller ringe til os i butikken.